Oorsmeer verwijderen

Veel mensen grijpen bij het verwijderen van oorsmeer naar een wattenstaafje, die vaak ver in het oor gewroet wordt. Het is echter helemaal niet zo goed om uw oor schoon te houden met wattenstaafjes, dit wordt namelijk deels al door uw oor zelf gedaan. Vers smeuïg oorsmeer zal na verloop van tijd opdrogen en korrelig worden, wat u wellicht wel eens gemerkt heeft. Doordat de huid van de gehoorgang vanaf het trommelvlies langzaam vernieuwd wordt, komen deze stukjes oorsmeer automatisch mee naar buiten. Ook wanneer u gaapt, praat of bijvoorbeeld kauwt zorgen de bewegingen van uw kaakgewricht voor het verwijderen van oorsmeer.

In veel gevallen is deze natuurlijke reiniging van het lichaam, gecombineerd met een normale lichaamshygi├źne, voldoende om oorsmeer te verwijderen. Om kleine restjes oorsmeer uit de oorschelp te verwijderen kunt u tijdens het douchen de oorschelp wassen met water. Oorsmeer verwijderen kan tegenwoordig uitstekend met o.a. de NoWax en dit is zeker aan te raden. Mocht uw lichaam van nature veel oorsmeer produceren, dan kunt u uw gehoorgang met lauw water doorspoelen. Let er hierbij op, dat er geen zeepresten in uw gehoorgang achterblijven om vervelende irritaties te voorkomen.

Wanneer wattenstaafjes gebruiken

Oorsmeer verwijderen met wattenstaafjes Is het gebruik van wattenstaafjes dan echt zo slecht? Nee, wattenstaafjes kunnen wel degelijk gebruikt worden als hulpmiddel voor het verwijderen van oorsmeer uit uw oor. De vraag is echter op welke manier u de wattenstaafjes gebruikt. Het is namelijk wel degelijk slecht om de wattenstaafjes diep in uw oor te stoppen en zo uw gehoorgang schoon proberen te houden. Dit kan veel beter op de hierboven beschreven manier. Wat daarentegen wel kan met wattenstaafjes, is het verwijderen van de opgedroogde stukjes oorsmeer in uw oorschelp.

Pas op met hulpmiddelen

Veel mensen irriteren zich aan het oorsmeer in hun gehoorgang of oorschelp, waardoor tal van hulpmiddelen gebruikt worden om oorsmeer te verwijderen. Denk aan het gebruik van pennen, paperclips of bijvoorbeeld haarspeldjes. Dit is in veel gevallen niet zonder risico, omdat de huid van de gehoorgang blijvend beschadigd kan raken en het oorsmeer zich dieper in uw oor kan gaan ophopen. Kies liever voor een natuurlijke wijze van het verwijderen van oorsmeer, of ga eens langs bij de drogist voor een oorsmeeroplosser.

Let wel goed op! Sommige oorsmeeroplossers bevatten bepaalde conserveringsmiddelen waar u wellicht allergisch voor bent. Doel van de oorsmeeroplossers is het verdunnen en losweken van het oorsmeer van de gehoorganghuid.

Oorsmeer verwijderen door uitspuiten

Oorsmeer weghalen door uitspuiten Wanneer uw oor verstopt zit, heeft het schoonmaken van het oor niet altijd voldoende effect. Het is echter wel vervelend, want in veel gevallen hoort u een stuk minder. In dit geval is het raadzaam om bij een huisarts langs te gaan, die uw oor kan uitspuiten. Een arts zal eerst kijken waar uw klachten vandaan komen, het hoeft namelijk niet per se te liggen aan een prop oorsmeer in uw oor. Mocht dit wel het geval zijn, dan wordt er met een behoorlijke kracht lauw water in uw oor gespoten wat de prop oorsmeer mee naar buiten neemt.

Mocht het doorspuiten van uw oor niet het beoogde resultaat met zich meebrengen, dan kan ervoor gekozen worden om uw oor meermaals door te laten spuiten of de prop met een klein haakje uit uw oor te verwijderen. Gelukkig is het laten uitspuiten van uw oor in veel gevallen pijnloos, u kunt er enkel een beetje duizelig van worden door de kracht waarmee het water in uw oor gespoten wordt.

Oorsmeer instrumenteel verwijderen

Mocht het verwijderen van een prop oorsmeer uit uw oor niet werken middels het uitspuiten bij een arts of middels het gebruik van een klein haakje door de arts, dan kunt u uw oorsmeer instrumenteel laten verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn als u last heeft van een zogenaamd loopoor, een gaatje heeft in uw trommelvlies of als u eerder een dergelijk gaatje operatief heeft laten dichtmaken. Tevens kan het uitspuiten van uw oor een ontsteking veroorzaken in de gehoorgang, waardoor een arts niet snel nogmaals zal kiezen voor het uitspuiten van uw oor, maar u liever zal doorverwijzen naar het ziekenhuis.

In het ziekenhuis maakt men gebruik van kleine instrumenten als een haakje, zogenaamde lisjes of een stofzuigertje, om het oorsmeer uit uw oor te verwijderen. Bij sommige situaties zal een KNO-arts gebruikmaken van een oormicroscoop om het oorsmeer beter te kunnen verwijderen. Deze behandeling duurt over het algemeen niet langer dan een paar seconden, maar kan in uitzonderlijke gevallen ook minutenlang duren.