Oren uitspuiten

Wanneer u last heeft van een verstopt oor, als gevolg van bijvoorbeeld een verhoogde productie van het oorsmeer in uw oor of de samenstelling van deze substantie, kan het noodzakelijk zijn om uw oren te laten uitspuiten. Het is gebruikelijk om dit bij een arts te laten doen, als deze heeft geconstateerd, dat uw oor verstopt zit met oorsmeer. In veel gevallen gaat het uitspuiten van uw oren snel en kunt u binnen enkele minuten weer weg. Niet voor niets spuit een arts uw oren vaak terplekke uit, zonder dat u na de constatering dat u een verstopping heeft, een nieuwe afspraak dient te maken voor het laten uitspuiten van uw oren.

In dit artikel gaan we in op de situatie waarin het noodzakelijk is om uw oren te laten uitspuiten, de situaties waarin dit nog niet nodig is, wat de arts de precies doet bij het uitspuiten van uw oren en gevallen waarin het uitspuiten beter vermeden kan worden. Hoewel het uitspuiten in veel gevallen een positief effect heeft, geldt dit niet voor iedereen. Een arts zal u waarschuwen als het niet verstandig is om uw oren te laten uitspuiten.

Wanneer oren uitspuiten?

Het uitspuiten van uw oren gebeurt wanneer een oorsmeerprop de gehoorgang afsluit met als gevolg een beperkt gehoor. Dit kan het gevolg zijn van een overproductie van het oorsmeer, maar ook van een verkeerde samenstelling, waardoor het oorsmeer moeizaam uit uw gehoorgang kan komen. De procedure om een verstopt oor te verhelpen is erg simpel en neemt in veel gevallen maar enkele seconden in beslag, wanneer u dit bij een arts laat doen.

Naast een bezoek aan de arts zijn er producten op de markt die u in staat stellen zelf uw oren uit te spuiten, dit is echter sterk af te raden. Omdat het oor een zeer gevoelig onderdeel van het lichaam is, kunnen fouten in de behandeling ervan, leiden tot ernstige complicaties als gehoor- of trommelvlies beschadiging. Het is dus beter om langs de arts te gaan!

Oren uitspuiten niet altijd nodig

Het is niet altijd noodzakelijk om uw oren te laten uitspuiten, soms is het vooral een kwestie van goed schoonmaken of uw oren eens per zoveel tijd voorzien van wat olie. Olie zorgt ervoor dat het oorsmeer makkelijker uit uw oren komt, waardoor verstoppingen voorkomen kunnen worden. Om dit te bereiken dient u gedurende een aantal dagen een paar druppels olie in uw oor te druppelen, zodat deze in de gehoorgang terechtkomen.

Zorg er bij het schoonhouden van uw oren voor, dat u enkel gebruik maakt van bijvoorbeeld een servetje, zonder te diep in uw gehoorgang te steken. Dit kan zorgen voor blijvende schade, evenals bij het gebruik van wattenstaafjes, paperclips, etc.

Oren laten uitspuiten door arts

Het is gebruikelijk om uw oren te laten uitspuiten door een arts, omdat deze vaak de diagnose zal stellen dat u een verstopt oor heeft. Wanneer dit het geval is, zal de arts zelf of zijn/haar assistente direct zorgen voor het uitspuiten van uw oor. Dit gebeurd over het algemeen met lauw water, wat ervoor zorgt dat het oorsmeer loskomt van uw gehoorgang en zo makkelijk uit uw oor loopt. Mocht het uitspuiten van uw oor niet direct effect hebben, kan de arts de oorsmeerprop met een klein haakje uit uw oor trekken. Mocht het oorsmeer daarna alsnog te vast zitten, dan kan de arts besluiten om het oor een tweede keer te laten uitspuiten. In veel gevallen is het oorsmeer op dat moment alsnog weg.

Om het proces van het uitspuiten van uw oren door een arts makkelijker te maken, kunt u voor het uitspuiten van uw oren al wat olie in uw oren druppelen. Hierdoor komt het oorsmeer al enigszins los te zitten, voordat de arts deze uitspuit en zodoende het oorsmeer verwijderen.

Wanneer oren uitspuiten vermijden

Het is niet altijd goed om uw oren uit te laten spuiten, er zijn namelijk ook situaties waarin het uitspuiten van uw oren extra beschadigingen met zich mee kan brengen. Een arts zal u altijd waarschuwen als het hem/haar niet verstandig lijkt om uw oren uit te spuiten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn, als u een gaatje in uw trommelvlies heeft, als u in het verleden een dergelijk gaatje heeft gehad, als u een loopoor heeft, bij een perforatie in het trommelvlies en bijvoorbeeld bij een middenoorontsteking. In deze gevallen is het niet toegestaan om uw oren uit te laten spuiten, er zijn ook randgevallen. Hierbij kunt u denken aan een gehoorgangontsteking, wanneer u een dergelijke ontsteking in het verleden heeft gehad of wanneer u al eens bent geopereerd aan uw oor.