Verstopt oor

We spreken van een verstopt oor, wanneer een oorsmeerprop de gehoorgang van ons oor volledig afsluit. Vaak gaat dit gepaard met pijn in het oor, een verstopt gevoel in het oor, meer druk in de gehoorgang en een beperkter gehoor. Deze klachten treden nog eerder op bij mensen met een gehoorapparaat, zij vernemen dit dan vaak als het ‘rondzingen’ van geluiden in het oor. In het geval van een gehoorapparaat hoeft de gehoorgang niet volledig afgesloten te zijn om bovenstaande klachten te ondervinden.

Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om een verstopt oor te verhelpen, bijvoorbeeld door het oor uit te laten spuiten bij een arts. In dit artikel gaan we eerst in op het ontstaan van een verstopt oor, vervolgens geven we u graag een aantal adviezen en tot slot tips om een verstopt oor tegen te gaan.

Het ontstaan van een verstopt oor

Oorsmeer verwijderen met wattenstaafjes Zoals genoemd spreken we van een verstopt oor als een oorsmeerprop de gehoorgang afsluit in ons oor. Deze oorsmeerprop ontstaat als de geproduceerde oorsmeer niet (volledig) weg kan komen uit het oor, bijvoorbeeld doordat er teveel oorsmeer is aangemaakt. Het oorsmeer hoopt zich in deze gevallen op, waardoor een prop ontstaat. Dit proces wordt versterkt door een smalle gehoorgang, een verhoogde haargroei in het oor, het onvoorzichtig gebruik van wattenstaafjes of een afsluiting van de gehoorgang door een gehoorapparaat of oordoppen.

Bij ouderen kan het oorsmeer stugger worden, waardoor het eveneens lastiger uit het oor zal komen en er dus een oorsmeerprop kan ontstaan. Ook wanneer u geregeld zwemt of vaak doucht, kunnen de klachten verergeren, doordat de oorsmeerprop water opneemt en dus groeit.

Verstopt oor voorkomen

Helaas is het niet altijd even makkelijk om het ontstaan van oorsmeerproppen en daarmee een verstopt oor, tegen te gaan. De een is gevoeliger voor de productie van oorsmeer, dan een ander, daarbij speelt bijvoorbeeld het dragen van een gehoorapparaat mee. Toch zijn er een aantal adviezen waarmee u de kans op een verstopt oor zo goed mogelijk kan beperken.

Behandeling verstopt oor

Oorsmeer weghalen door uitspuiten Wanneer u een verstopt oor denkt te hebben, kunt u dit laten controleren door een arts. Een dokter kan u tevens helpen met het uitspuiten van uw gehoorgang, om de oorsmeerprop op te lossen. Dit kan vaak direct bij de controle van uw oor en kost vaak weinig tijd! Mocht het uitspuiten niet direct het gewenste effect hebben, dan kan een arts de oorsmeerprop in veel gevallen met een klein haakje uit uw oor trekken.

Mocht het daarna toch nog niet gelukt zijn om de gehoorgang vrij te maken, dan zal u een paar dagen later terug moeten komen. In de tussentijd kunt u proberen de oorsmeerprop wat losser te maken, met bijvoorbeeld het gebruik van olie of water. Ga hiervoor enige tijd op uw zij liggen en druppel een paar druppels olijfolie in uw oor, zodat deze de oorsmeerprop in uw gehoorgang bereiken. Ook op de dag van het uitspuiten zelf kunt u alvast enige voorbereidingen treffen, zoals het druppelen van lauw water in uw oor. Dit werkt op dezelfde wijze als de hierboven beschreven olie en zou hetzelfde effect moeten hebben.

Hoe verder na het uitspuiten?

Wanneer het gelukt is om uw de oorsmeerprop uit de gehoorgang van uw oor te verwijderen, zult u beter horen en niet langer pijn hebben aan uw oor. Het is belangrijk om te beseffen dat het water wat in uw oor gespoten is, enige tijd nodig zal hebben om op te drogen. Pas wanneer dit gebeurd is, zult u beter horen.

Nu is het vanzelfsprekend zaak om een verstopt oor in de toekomst te voorkomen. Houd uw oor daarvoor goed schoon, zonder gebruik te maken van hulpmiddelen als wattenstaafjes. Ook kunt u regelmatig olie in uw oor blijven druppelen, om oorsmeer flexibel te houden. De kans dat het dan nog in uw gehoorgang blijft hangen is klein.